A 11 legjobb kis méretű lakás a világ körül

Attól, hogy kicsi, még sok élvezetet okozhat..

Megeshet, hogy egy miniatűr lakásban lakni nem éppen ideális, de számos nagyvárosi lakónak nincs más választása, mint bepréselődni egy kisebbnél is kisebb lakásba. Számos esetben ez úgy sül el, hogy a lakók mérnököket meghazudtoló módon maximalizálják életterüket többfunkciós bútorokkal, okos tárolási trükkökkel és általában vett okos elrendezéssel.

 Összegyűjtöttük 11 kedvenc világ körüli mikrolakásunkat, amik bemutatják a városias élet művészetét. Az összes lakás 45 négyzetméter alatti, de olyan komoly versenyzővel is találkozhatunk ami nem üti meg a 8(!) négyzetmétert sem.

Art-Novo Berlin szívében

Berlin belvárosában a Spamroom stúdió és az építész, John Paul Coss újított fel egy 21 négyzetméteres Art Novo stílusú lakást. A lakás közepébe egy fenyőből készült konyhai és fürdőszobai egység került, fölötte egy szinteltolásos hálótérrel. A nappali és a háló területét egy acéllépcső köti össze, elválasztva az előszobai teret a konyháétól.

Bérelhető lakás trükkökkel felfegyverkezve

Butik- vagy mikrolakás? Nehéz lenne eldönteni, de ennél a fantasztikusan elhelyezett budapesti lakásnál aranyosabbat nem tudtunk találni. Az Airbnb-n keresztül bérelhető 30 négyzetméteres lakás megalkotója a helyi Position Collective csapata, akik többfunkciós furnér asztalosmunkát és tárolást ötvöztek az élettér maximalizálása érdekében.

A felújítás felpezsdíti a lakást

Ez a 21 négyzetméteres tajvani lakás nemrég egy felújításon esett keresztül az A Little Design stúdiója által. A lakást a beépíthető eszközök jellemzik és takarítanak meg jelentős teret.

„Minden-egybe” tároló egy kedves Ausztrál lakásban

Az ausztráliai Sydneyben a helyi „térdizájn stúdió”, a Catseye Bay készített egy mindent magába foglaló térelválasztót és ágykeretet egy 34 négyzetméteres garzonlakásba.

Egy építész saját többfunkciós lakásában

Egy Firenzében és Milánóban dolgozó építésznő, Silvia Allori átalakította saját kompakt 70-es években épült lakását egy rendkívül változatos otthonná és irodává. A falak fehér borítással való elfedése mellett kialakításra kerültek standard méretű szegmensek és mélységek, amik segítségével a lakás egyedi módon lett átalakítható.

Párizsi tetőtéri stúdió, felújítás után

A párizsiak tapasztalata megkérdőjelezhetetlen amikor kis tereket kell hatékonyan használni. Ez a mindössze 14 négyzetméteres tetőtéri lakás új életre kelt, amikor a Batiik Studio felrázta és átrendezte a teret. A kis lakás kreatív tervezéssel és egy eltolható ággyal sok teret spórolt meg.

Kevesebb mint 8 négyzetméteres párizsi tároló élettérré alakítva

Ez a párizsi lakás még az előzőnél is kisebb: kevesebb mint 8 négyzetméter! A Kitoko Studio egy régi tárolóhelyiségből alakított lakást fali tárolók, gördülő ajtók és paszteles színek használatával.

Ez a 13 négyzetméteres garzon mindent megad, amire szükséged van

A lengyel építész, Szymon Hanczar alakította ezt a 13 négyzetméteres lakást egy olyan térré, ami íróasztalt, heverőt, tárolókat és mosógépet is tartalmaz. Megsüvegelendő!

A madridi kislakást meg kell mászni

Madridban ahelyett, hogy ezt a lakást vízszintesen építették volna, hát… megépítették fölfelé. Mindössze 20 négyzetméteren, a spanyolországi MYCC design cég kihasználta a csaknem 4 méteres belmagasságot és kialakított dolgozó részt, háló teret és nappalit; mind különböző szinteken. Egy falra szerelt létra ad lehetőséget a közlekedésre a szintek között.

Kompakt katalán kerámia

barcelona.jpg

Néhány falat kiütni, plafont átalakítani és újracsempézni: ennyi a titka ennek a 43 négyzetméretes barcelonai tetőtéri lakásnak. Sokkal fejedelmibbnek tűnik, mintsem kicsinek.

Kiterjesztés Osakából

Shimpei Oda, Japán építész egy 36 négyzetméteres lakást újított fel Osakában, azzal a csipetnyi trükkel, hogy a teret megnyújtotta az erkélyre, ami beépítésre került. Az elválasztás a padló színeinek változtatásában jelenik meg. Mesteri vagy csalás? Minket nem érdekel, mivel a lakás világosnak és tágasnak érződik.