Panelház állapotok: itt az ideje bontani?

Összedőlnek-e az eredetileg ötven évre tervezett panelek, miután "lejár" élettartamuk? Mennyit kell költenie egy tulajdonosnak arra, hogy javítson panellakása állapotán? Mi okozza a paneltüzeket? Hogyan alakulnak a panellakások árai?

iStock-509228272-copy-2-640x431.jpg

 "Nagyon gyorsan kellett lakásokat, házakat építeni" – magyarázat, hogy közvetlenül a II. világháború után miért épült annyi panel Európában, azon belül is Franciaországban, ahol 1947-ben kezdtek panelokat gyártani, de az építés csak az 50-es években kezdődött meg. A minőségüggyel foglalkozó belga Vincotte cég panel-szakértője elmondta: a szovjetek a franciáktól vették át a mintát, mi pedig a szovjetektől. 

Idehaza először több mint egy tucat házgyár készült, ebből négy Budapesten, köztük volt egy olyan is, amit dán mintára építettek. Valójában utóbbi nem sokban különbözött a dán modelltől, a magyar vezetés később mégis inkább a szovjetet részesítette előnyben. Ebben közrejátszott, hogy 1968-ban Londonban gázrobbanás volt egy nyugati típusú panelben. Szakértők szerint a hazai panelépítéseknél a hetvenes években lazult a "méretfegyelem", azaz már nem csak kis, 53 m2-es lakásokat építettek. Kis méretű elemeket használtak, hogy könnyű legyen emelni. Jelenleg Magyarországon 770 ezer iparosított technológiával készült panel van, ebből 508 ezer házgyári technológiával készült, ami a teljes lakásállomány 20 százaléka.

Nem dől össze, de...

A panellakók félelmét, miszerint a néhány évtizedre tervezett panelekre – amennyiben nem újítják fel -  összedőlés vár, a Vincotte szakértője nem osztja. "A panelek élettartama tényleg ötven év, de ez nem jelenti azt, hogy az építést követő ötven év után egyszercsak összedőlnének. Valójában a panelszerkezet 80-100 évig is egyben marad" – mondja, bár azért nem ilyen rózsás a helyzet. "Ha statikailag állékony  is a szerkezet, a másodlagos szerkezetek, így a csatornák, a nyílászárók, a tető nagyjából harminc évet bír ki. Vagyis most járják a végüket" – magyarázza Honfi Dániel.

A panelházak a legenda szerint jobban bírják a földrengést, mint más épületek. Arról, hogy ez igaz-e, még a szakemberek is vitáznak. Az egyik oldal szerint, ezek a házak olyan alakváltozási képességgel rendelkeznek, mely révén képesek a földrengéskor felszabaduló energia elnyeléshez, de a földrengés hatása ennél azért több tényezőtől is függ, ilyen például az altalaj minősége. Egyébként egy műszaki irányelvnek megfelelően foglalkoztak ezzel a kérdéssel a panelházak tervezésénél.

 A panelek nagy hibája, hogy energiapazarló épületek – állítja a Vincotte szakértője. Az illesztéseknél gyengébb a beton, repedések vannak. Rossz a fűtés hatékonyságok, a rossz szigetelés miatt elengedi a hőt. A Vincotte szakértője szerint lakásonként 2-2,5 millió forintot kellene költeni arra, hogy a csatornák, az elektromosság és a hőszigetelés optimális legyen.